Την ταύτιση Αθήνας και Λευκωσίας τους κοινούς στόχους στα εθνικά θέματα και τη στρατηγική για την προάσπισή τους υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη στο Πεντάγωνο.
Οι δύο υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες με θέματα την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Επιπλέον, συζήτησαν για θέματα περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και οι προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στην στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «αποδίδει καρπούς τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις αμυντικές συμμαχίες που από κοινού συμμετέχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας με άλλα κράτη, με τα οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, πεποιθήσεις αλλά και ανησυχίες».
Επισήμανε, ότι παρακολουθεί «στενά και με μεγάλη ανησυχία την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας» ενώ προσέθεσε: «Δεν λησμονούμε τις περσινές έκνομες και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ενέργειες αυτές απαιτούν τη μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία μας, για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
«Επιδιώκουμε», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Όσο για τους τρόπους ενίσχυσης και αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων Ελλάδας και Κύπρου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «εξετάσαμε την πιθανή συνεργασία σε σύνθεση “3+1”, με χώρες εταίρους που διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η παρουσία των οποίων στην περιοχή μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα».
«Η Ελλάδα τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει την εθνική στρατηγική άμυνας και ασφάλειάς της στο διεθνές δίκαιο και το σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός και τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα τόσο της χώρας μας, όσο και του κυπριακού Ελληνισμού».
«Η Αθήνα και η Λευκωσία, με αρραγή εθνική ομοψυχία, αντιμετωπίζουν και θα συνεχίσουν πάντοτε να αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις στα θέματα της άμυνας και ασφάλειας και να εργάζονται συστηματικά για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας» συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση των δομών διαβούλευσης «δημιουργώντας, εκτός του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας, ένα πολιτικό όργανο με συμμετοχή εκπροσώπων μας, για συζήτηση και διαμόρφωση αμυντικής πολιτικής και στρατηγικής».
Ο Χ. Πετρίδης, που επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά επίσημα ως υπουργός Άμυνας της Κύπρου, στάθηκε στην «εξαιρετική» όπως τη χαρακτήρισε σχέση ανάμεσα στον ίδιο και τον Ν. Παναγιωτόπουλο. «Με συχνή επαφή, άριστη συνεργασία και συντονισμό δράσεων συνεχίζουμε με στόχο την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και εργαζόμαστε για την προώθηση μιας φιλόδοξης περιφερειακής αμυντικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή» ανέφερε ο Χ. Πετρίδης
Για το πρόσφατο 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Κύπρου – Ελλάδος, είπε ότι «συζητήσαμε σημαντικά επιχειρησιακά θέματα» ενώ συνέχισε: «Σήμερα, οι συζητήσεις μας σε πολιτικό επίπεδο, είχαν στόχο την εμβάθυνση της διαβούλευσης, το συντονισμό και τον καθορισμό κοινών στόχων και στρατηγικής για αρκετά θέματα».
Αναφορικά με την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας, ο Χ. Πετρίδης δήλωσε ότι «είναι βαθιά ριζωμένη και εμπεδωμένη» ενώ «τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί σε νέα επίπεδα όπως άλλωστε αποδεικνύουν οι συχνές πολυεθνικές ασκήσεις, καθώς και οι τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες».
«Με την Ελλάδα και με άλλους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργαζόμαστε για τη δημιουργία ασπίδας προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι ελληνικές και κυπριακές θάλασσες είναι και ευρωπαϊκές, όπου η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας ισχύει απαρέγκλιτα» τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν παρέλειψε, δε, να αναφέρει ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα «συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εμπέδωση της σταθερότητας, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόλπο».
«Η Τουρκία», συμπλήρωσε ο ίδιος, «συνεχίζει να αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο, διευρύνει την κατοχή στην Αμμόχωστο και εντείνει τις απειλές της, κάνοντας χρήση μορφών υβριδικού πολέμου. Θα ήθελα, λοιπόν, να μεταφέρω τις ευχαριστίες μου στην Ελλάδα, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αγάπη και την έμπρακτη στήριξή της σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Θα ήθελα να προσθέσω επίσης, τις ευχαριστίες μου προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας για την προσήλωση στο καθήκον και τη συνεχή επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, ιδίως τους τελευταίους μήνες».
«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, εύχομαι χρόνια πολλά στον Ελληνισμό: στην Ελλάδα, την Κύπρο, τους ομογενείς και τους απόδημους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Η Κύπρος, όπως σε όλους τους εθνικούς αγώνες, δήλωσε “πάρων” και στην επανάσταση του 1821. Αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί αποτελούν πυξίδα για την κοινή μας πορεία για το μέλλον. Η φλόγα της ελευθερίας και οι θυσίες των ηρώων ας είναι ο οδηγός για ένα καλύτερο αύριο» κατέληξε ο Χ. Πετρίδης.